SSD namesto optične enote v prenosniku, prenos sistema in symbolic linki na OSX

Posted by | February 13, 2014 | Tehnologija | No Comments

hddcaddy_engrishŽe dolgo časa sem se poigraval z idejo, da bi optično enoto v svojem starem MacBook Pro zamenjal z SSDjem, a so bile prioritete finančnih vložkov drugje. Ko sem si za namizni računalnik kupil večji in hitrejši SSD (Samsung 830 serija) je stari Intelov X25-M 80GB SSD večinoma ostajal neuporabljen. Pred kakšnim tednom sem za hec preveril cene adapterjev oz. nosilcev (Second Drive Caddy) za moj model prenosnika na nemškem eBayu in našel kar nekaj izdelkov po presenetljivo nizki ceni. Naklikal sem tega, 13€ skupaj s poštnino je stal. Par dni kasneje me je kos aluminija že čakal v poštnem nabiralniku.

ssdinacaddyFantje pri iFixit so pripravili preprost vodič za vgradnjo, tako da sem se (pre)pogumno lotil opravila kar sam. Nasvet za vse, ki se spuščate v to: potrebujete dober mali križni izvijač. Ta, ki je priložen mi je povzročil nemalo preglavic in je popolnoma neuporaben. Če ni namagneten je dobro imeti pri roki tudi kak manjši magnetek, da se dvo-milimetrski vijaki ne zakotalijo v špranje prenosnika.

Po tem, ko sem s težavo odstranil 10 vijakov se je zataknilo pri zadnjemu, katerega glavo mi je kljub pazljivosti na pogled uspelo uničit. Ko sem že skoraj obupal nad tem mi je na pomoč priskočila punca, ki je iz službe prinesla dva kvalitetna izvijača. Mislil sem, da bom lahko samo še ostale privil nazaj in pogoltnil teh 13€, a mi je začuda uspelo odviti še tistega zadnjega “uničenega” brez vsakršnega problema … še lažje je šel ven kot vsi ostali s priloženim izvijačem. Sledila je brezhibna vgradnja in privijanje vijakov … tokrat z užitkom. Anja in Istok 12-02-14 at 17.18En high-five z Anjo kasneje sem že potrdil, da je bila vgradnja uspešna, ko je OSX videl dodaten SSD, še večje veselje pa je bilo ko sva ugotovila da kamera iSight in Bluetooth modul delujeta brez težav (en od konektorjev, ki ga je bilo potrebno odklopit je izredno občutljiv in nekateri uporabniki so imeli težave s kontaktom po vgradnji).

Ker se mi ni dalo ukvarjati s ponovno namestitvijo OSXa sem enostavno kloniral vsebino starega diska na SSD s pomočjo aplikacije Carbon Copy Cloner. Načeloma je plačljiva, a je za potrebe enkratnega kloniranja 30-dnevna preizkusna različica dovolj. Po končanem postopku sem najprej preveril, če se sistem zažene brez težav z SSDja in sicer tako, da sem držal tipko Alt med zagonom računalnika in izbral SSD. Problemov ni bilo nobenih, tako, da sem lahko brez slabe vesti nastavil privzeti zagonski disk na SSD (System Preferences > Startup Disk) in omogočil TRIM:

sudo perl -pi -e 's|(\x52\x6F\x74\x61\x74\x69\x6F\x6E\x61\x6C\x00{1,20})[^\x00]{9}(\x00{1,20}\x54)|$1\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00\x00$2|sg' /System/Library/Extensions/IOAHCIFamily.kext/Contents/PlugIns/IOAHCIBlockStorage.kext/Contents/MacOS/IOAHCIBlockStorage
sudo touch /System/Library/Extensions/

Screenshot 2014-02-13 17.50.40Po ponovnem zagonu sistema sem preveril, če TRIM deluje tako, da sem odklikal na Apple logotip v levem zgornjem kotu > About This Mac > More Info… > System Report > SATA / SATA Express > model mojega SSDja > TRIM Support: Yes. Stari trdi disk sem formatiral. Ta mi bo od zdaj naprej služil kot shramba za končane videe in backup fotografij.

Zadnja stvar, ki sem jo želel urediti so bile privzete mape z multimedijsko vsebino. Ker je star SSD relativno majhen sem na mesto starih map (Downloads, Movies, Music, Pictures) ustvaril simbolične povezave (symbolic link), ki kažejo na star trdi disk. Najprej sem skopiral vsebino vseh teh map na stari (formatiran) disk in v terminalu pobrisal sistemske mape, na njihovem mestu pa ustvaril symlink:

megumi:~ partyzan$ chmod -N ~/Movies
megumi:~ partyzan$ rm -rf ~/Movies
megumi:~ partyzan$ ln -s /Volumes/Visnja/Movies/ ~/Movies

Screenshot 2014-02-13 17.29.31Vse zgoraj naštete mape sem “potegnil” nazaj v stranski “Favorites” meni Finderja, tako da zame in vse sistemske aplikacije ni prav nobene razlike zdaj, ko so datoteke na drugi lokaciji. Projektnih datotek Final Cuta, Aperture, Lightrooma in podobnih ni potrebno ponovno nastavljati s to metodo. Edina hiba tega postopka je kozmetične narave, v Favorites meniju sem izgubil stare ikone map, vse so generične. Stare ikone lahko na novi lokaciji sicer spremenim, a se te ne pokažejo v stranskem meniju in na mestu bljižnic v Home mapi.

No, s tem manjšim “hackom” sem naredil računalnik precej odzivnejši in upam da mi bo služil še kakšno leto ali več. Za osnovna opravila tudi po vseh teh letih še vedno zadostuje :)

Pa še eno opozorilo za vse, ki vgrajujete novejše SSD enote v novejše MacBooke: Pri SATA3 hitrostih je priporočljivo, da je navaden trdi disk v HDD Caddyju, SSD pa na njegovem prvotnem mestu zaradi hitrosti vodila, ki je namenjen optični enoti. Pa srečno!

Leave a Reply

Your email address will not be published.